dodano: 2016-11-23

Czwóreczkowe warsztaty kulinarne

Z pamiętnika Czwórkowiczowych kucharzy...

We wrześniu rozpoczęliśmy kolejną edycję warsztatów kulinarnych i za nami już trzy spotkania. W tym roku zajęcia odbywają się w dwóch grupach tak, aby każdy uczestnik miał więcej miejsca i swobody podczas prac kulinarnych.

W pierwszym spotkaniu aż szesnaścioro Czwórkowiczów próbowało swoich sił w kuchni.  Przygotowaliśmy prostą trzyskładnikową sałatkę z fasolki szparagowej, pomidorów i jajek. I ( choć większość z nas woli słodkie dania) musimy przyznać, że nasze kulinarne dzieło było całkiem smaczne:-). Chętnych na dokładkę jak zwykle nie zabrakło.

Podczas kolejnych warsztatów usmażyliśmy placuszki z jabłkami. I było nam strasznie przykro, że racuchy znikały z półmiska w mgnieniu oka i nie mogliśmy nacieszyć się nimi dowoli…

Całkiem niedawno natomiast piekliśmy tosty. Przygotowań było co niemiara. I każdy bardzo się starał, tym bardziej, że jadł to, co sam przygotował:-) 

Oprócz sztuki kulinarnej, na każdych warsztatach ćwiczymy umiejętności nakrywania do stołu, zmywania naczyń i sprzątania po pracy. Większość z nas brała udział w warsztatach w zeszłym roku, więc praca nie jest dla nas wyzwaniem. Ale w tym roku razem z nami gotują nasi najmłodsi koledzy i koleżanki. I musimy powiedzieć, że jesteśmy pod ogromnym wrażeniem ich samodzielności, zaangażowania i ogromnych umiejętności kulinarnych. Brawo pierwszoklasiści! Na następne warsztaty zapraszamy  w grudniu – będziemy piec i ozdabiać świąteczne pierniki. Do zobaczenia i… wszystkiego najsmaczniejszego!